Grenzen stellen is heel belangrijk in een gezonde energie balans. Je hebt maar uit te geven wat je uit te geven hebt. Als je hierin geen zelfcompassie toont en dus niet voldoende tijd voor jezelf neemt, loopt je batterij leeg en wordt onvoldoende gevuld.

Wanneer je de batterij niet fatsoenlijk oplaad zal je energie level niet op orde zijn, waardoor het gevoel ontstaat dat je structureel vermoeid bent. Je bent dan loom, vermoeid, prikkelbaar, lui, je hebt geen zin, en bent niet vooruit te branden. Omdat we een verantwoordelijk en pleasend zorghart hebben gunnen we het onszelf vaak niet om geregeld de batterij eens echt goed op te laden. Dit proces geld zowel op het werk als ook thuis en daardoor blijf je maar aanstaan. 
Om dit een stuk terug te dringen is het goed om je bewust te zijn van je triggers in je energie vreters. Wat zijn die bij jou? Wat brengt je energie en wat vreet je energie?

Wellicht herken je de tool uit de training Positief Egoïsme We hebben deze tool nogmaals gebruikt, omdat energie van essentieel belang is in de het leven van de zorgprofessional. Energie hebben en houden is een kostbaar goed.

Opdracht:
Lees de tekst in de bijlage en druk de opdracht met het 100% en 80% wiel af.
Vul voor jezelf de wielen in en beantwoord de vragen.
Wat brengt een betere verdeling van energie jou?

Opdracht 2:
Maak de opdracht Energie gevers en vreters.